Nieuw!?


BIZON? Wat is dat?

Een BIZONdere organisatie binnen het jeugdwerk!

All youth should play!

Daarom organiseert BIZON vakantiekampen voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie tussen 7 en 21 jaar. Kinderen en jongeren die omwille van financiële of andere problemen minder  kansen krijgen om deel te nemen aan het gewone vakantie- en vrijetijdsaanbod en een beroep doen op een bepaalde dienst zoals het OCMW, een residentiële voorziening, Rode Kruis Opvangcentrum, pleegzorg... zijn bij BIZON aan het juiste adres.

BIZON is ook een grote groep enthousiaste vrijwilligers, die zich samen engageren, maar ook vooral heel goed amuseren! We zitten niet stil en organiseren samen alle kampen en weekends. We zijn het hele jaar actief in heel wat werkgroepen en zien elkaar regelmatig op ontmoetingsactiviteiten!

BIZON is ongelooflijk blij dat je de weg naar onze site en naar onze vereniging gevonden hebt! Wij zijn er 100% van overtuigd dat wij je een zinvol, uitdagend en tegelijkertijd ongelooflijk leuk vrijwilligersengagement kunnen aanbieden dat je niet snel meer zal loslaten…

Dit zijn wij!

groep-600x400

 

Wat kan ik doen bij BIZON en wat biedt BIZON mij?

Bij BIZON zijn we steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers in alle maten en vormen! Je bent welkom vanaf het jaar waarin je 16 wordt.

Ervaring in het jeugdwerk of de sociale sector is niet nodig. Op voorkamp word je in een aantal vormingen goed voorbereid op het kamp dat je zal begeleiden!

Wie een leuke stageplek zoekt in het kader van zijn studies (leerkracht, opvoeder…), kan z’n stage lopen tijdens één van onze kampen. Ook als je niet in de sociale sector gaat werken, kan een engagement bij BIZON je heel veel werkervaring bijbrengen: je leert organiseren, verantwoordelijkheid opnemen, samenwerken in team… Dit staat natuurlijk ook heel goed op je CV!

Als nieuwe vrijwilliger krijg je op het einde van je eerste kamp een ervaren vrijwilliger als buddy toegewezen. Deze BIZONbuddy nodigt je nog eens extra uit voor ontmoetingsactiviteiten, staat klaar voor al je vragen over BIZON en zorgt ervoor dat je je snel thuisvoelt in de grote BIZONvrijwilligersgroep!

p193j1sac4gmi1knn1ikorea7r7np197n546nu1e4kg1sdu2sdo1v4bmp193j1sac0dg9csg1250uj0quo5

Kampen
In de eerste plaats zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers om mee te gaan als begeleider op onze kampen (in paas-, zomer- of herfstvakantie).

We organiseren een tiental kampen en elk kamp heeft zijn eigen concept. In een kamphuis slapen, met een tent op de weide of elke nacht ergens anders. Vlaanderen, Wallonië of zelfs het buitenland verkennen. Zotte buitenavonturen beleven, helpen op de boerderij of toch eerder een straffe show ineensteken. Met 7-jarigen liedjes zingen of je uithouding testen in een fietsspurtje met een 17-jarige. Alles kan bij BIZON!

Kijk eens op de kamppagina om het volledige aanbod te bekijken. Waar de kampen doorgaan zie je hier(*)

Op je eerste BIZONkamp kan je mee als animator en keukenpiet. Wie al wat meer BIZONervaring heeft, kan ook mee als medicatieverantwoordelijke, keukenchef of als materiaalverantwoordelijke. Meer info hierover vind je hier.

logistiek-400x225p19hlslhm4173v1m9g1keolbc1st7dp1986grcoknrpnbtolq13hl100u30

Doorheen het jaar
Daarnaast laat BIZON je ook doorheen het jaar niet los! Je kan vormingen volgen, aan de slag in diverse werkgroepen of genieten van ontmoetingsactiviteiten voor vrijwilligers. De vrijwilligers van BIZON vormen een grote groep enthousiaste mensen. Je houdt sowieso nieuwe vrienden over aan je BIZONengagement!

Wat moet ik daar dan voor betalen?
Niets! Helemaal niets! Als vrijwilliger ga je gratis mee op kamp of weekend. Bovendien ben je  steeds verzekerd als je een ongeval zou hebben tijdens een Bizonactiviteit. Er is ook een vergoeding voor kosten van transport naar kampen/weekends/voorbereidingsdagen/…

p193j3ev4i11vi50b1ioif681vu7u

Ja! Je kan bij BIZON een cursus Animator volgen en je stage doen om een officieel attest te krijgen. BIZON biedt twee keer per jaar de mogelijkheid om een animatorcursus te volgen.

En voor wie al wat ervaring heeft, is er de hoofdanimatorcursus. Na deze cursus doe je vervolgens ook stage op een kamp en kan je zo een officieel hoofdanimatorattest behalen.

Om mee te gaan op kamp is het niet verplicht om een animatorcursus te hebben gevolgd, maar het is uiteraard wel warm aanbevolen (en ook gewoon heel erg leuk!).

Kijk hier voor meer info over alle BIZON-vormingen.


p19jiopv7m1glddaq4rl8e1gpo1m

Elk BIZONkamp is een beetje anders, afhankelijk van de leeftijd van de jongeren, de locatie, het thema en natuurlijk de zotte voorbereidingen van de kamp- en hoofdleiding en de monitoren. Voor een beschrijving van elk specifiek kamp kan je hier kijken. Waar een gemiddelde BIZONner zich mee bezighoudt op kamp zie je hier(**)

De kampen voor de jongsten gaan door in kamphuizen. Hier wordt er vooral heel veel gespeeld! Binnen, buiten, bosspel, stadsspel, muziek, dansen, koken, knutselen… en dit alles in het kampthema. Vanuit het kamphuis trekt de groep er ook regelmatig op uit voor tochten en daguitstappen (subtropisch zwembad, schaatsen, bowlen, boerderij…)

p193j2dltpefo1gel1n1u8nangj18p193j28gii1mpr1nqh169ia1mo9dh

De oudere jongeren kunnen kiezen voor een kamp aan de zee, een tentenkamp, rondtrekken door België of een kamp in het buitenland. Afhankelijk van het kamp ligt de nadruk meer op avontuur, toerisme of ontspannen vakantie.

p196hpf2sq1g7t1k0n1dn7164c1l0a8p193j3ev4e1h5l1mgg13i9pblkr2g

Elk kamp heeft enkele maanden voor het kamp een voorbereidingsmoment voor de begeleiding. Dit is het ideale moment om de rest van het kampteam te leren kennen en al een idee te krijgen van hoe je kamp eruit zal uitzien!

Bijna alle kampen beginnen met een voorkamp van een paar dagen voor de vrijwilligers. Tijdens deze dagen worden de laatste voorbereidingen getroffen en krijgen de monitoren een aantal vormingen (info over de BIZONvisie, EHBO, tochttechnieken …) om optimaal voorbereid te zijn op het kamp. Dan begint het echte kamp met de jongeren, die 6 tot 10 dagen blijven. Wanneer de jongeren naar huis vertrokken zijn, is er nog een dagje nakamp voor de begeleiding om samen op te ruimen en na te genieten van het zalige kamp!

p196hpf2t41g0i59qlk711rjjtjj

De soort van activiteiten verschilt dus van kamp tot kamp. Op elk kamp is er een afwisseling tussen vaste activiteiten in groep en keuzemomenten, waarop elke jongere zelf kan kiezen wat hij/zij het liefste doet. We proberen ook af te wisselen tussen activiteiten in grote groep en momenten in kleinere groepjes. Het aantal jongeren dat mee op kamp gaat, kan variëren van 6 tot 30.

Op elk kamp is er een duidelijk dagschema. Opstaan, eten, vrije tijd, activiteiten doen en slapengaan gebeurt op vaste tijdstippen. Op sommige kampen wordt deze dagstructuur onderbroken met een twee- of driedaagse, waarbij de jongeren en monitoren er in kleine groepjes enkele dagen op uit trekken. Overdag zijn de monitoren voortdurend bij de jongeren: tijdens de activiteiten, maar ook bij het eten of in de vrije tijd. Wanneer de jongeren ‘s avonds zijn gaan slapen, zitten de monitoren, kamp- en hoofdleiding samen om de voorbije dag te evalueren en de komende dag nog eens te overlopen. Na deze avondvergaderingen is er ook voor de begeleiding nog wat vrije tijd.

Meer foto’s? Klik hier.

Voor ouders van nieuwe vrijwilligers die meer willen weten…

Hebben je ouders vragen bij je nieuwe engagement bij BIZON? Laat hen deze tekst dan lezen!

Uw zoon of dochter wordt vrijwilliger bij BIZON. Misschien stelt u zich hierbij nog een aantal vragen? De tekst hieronder biedt er hopelijk een antwoord op!

Jonge enthousiastelingen kunnen zich voor een BIZONkamp inschrijven voor verschillende functies vanaf het jaar dat ze 16 worden. Ze kunnen meegaan als monitor of keukenpiet. De monitoren zijn de personen die het dichtste bij de kinderen en jongeren staan. Zij animeren en motiveren onze jongeren de hele dag, doen samen met hen activiteiten en begeleiden de slaap- en eetmomenten. Als monitor draag je verantwoordelijkheid: je zorgt ervoor dat de kinderen en jongeren zich goed voelen, je organiseert activiteiten, je zorgt voor de veiligheid en indien nodig los je ruzies op. Op ieder kamp is er ervaren kamp- en hoofdleiding mee die klaar staat om de monitoren te begeleiden.

Naast monitor kan uw kind zich ook inschrijven als keukenpiet. Dan zal hij/zij onder leiding van een keukenchef zorgen voor de lekkere en gezonde maaltijden op kamp.

Uw zoon of dochter mag zonder diploma, attest of cursus mee op kamp, hoewel een animatorcursus, die je ook bij BIZON kan volgen, warm wordt aanbevolen (hier meer info). Op voorbereidingsweekend of -dag zal uw zoon of dochter de rest van het kampteam leren kennen en ook de kamp- en hoofdleiding. Hier starten we met de voorbereiding voor het kamp en is er ook tijd voor wat vorming.

We verwachten van nieuwe vrijwilligers dat zij komen naar de startdag en meegaan op het volledige kamp, dus ook op voor- en nakamp. Voorkamp dient voor de laatste voorbereidingen en vormingen. Op nakamp wordt er opgeruimd en is er nog wat tijd om na te genieten.

Ook doorheen het jaar kan uw kind deelnemen aan BIZONactiviteiten. Uw kind kan zich engageren in één van de vele werkgroepen (kijk hier voor meer info) of meedoen aan de ontmoetingsactiviteiten. Deze activiteiten zijn niet verplicht en dienen enkel voor de ontspanning van de vrijwilligers. BIZON organiseert ook vormingen, zowel meerdaagse cursussen als vormingsavonden (kijk hier voor meer info).

Vrijwilliger zijn bij BIZON en op kamp gaan, is gratis. Onze vrijwilligers zijn steeds verzekerd wanneer zij deelnemen aan een BIZONactiviteit. Vaak vertrekken we op kamp of weekend aan het BIZONsecretariaat in Gent. Uw zoon of dochter kan hier gemakkelijk geraken met de trein en/of de bus en BIZON voorziet een vergoeding voor transportkosten.

Om op kamp te gaan heeft uw zoon of dochter meestal niets speciaals nodig. Op tentenkamp en avonturenkamp zijn wel een slaapzak, matje, rugzak, zaklamp en stevige schoenen nodig. Mocht er een probleem zijn hierrond, kan u steeds contact opnemen met het secretariaat.

Elke vrijwilliger onderschrijft bij inschrijving dat hij akkoord gaat met de informatienota van BIZON. Als uw kind nog geen 18 is, moet u dit ondertekenen. U krijgt dit dan per post opgestuurd, samen met de infobrief over het kamp. Tijdens het kamp is de kampleiding steeds telefonisch bereikbaar. Hun contactgegevens staan ook vermeld in die brief.

Voor meer vragen of info kan u steeds terecht bij onze secretariaatsmedewerkers: info@bizonvzw.be

Interesse? Nog meer vragen?

Heb je een vraag?

Kijk even of jouw vraag hier al tussen staat: FAQ.

Met nog meer specifieke vragen kan je altijd mailen naar info@bizonvzw.be of bellen naar 09 236 30 09.

Interesse voor BIZON?

Laat hier je emailadres achter en we houden je op de hoogte of registreer je op de site!

Als je al bent ingeschreven voor een kamp, kan je met je kampspecifieke vragen ook steeds terecht bij je kamp- en hoofdleiding. Een overzicht van de kamp- en hoofdleiding van dit jaar vind je hier.