Vormings weekend “BIZONdere coaching"

Periode: 
vrijdag, 22 maart, 2019 t/m zondag, 24 maart, 2019

Vormingsweekend ‘BIZONdere coaching’

Begeleiden en coachen van vrijwilligers met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond in jouw team binnen het jeugdwerk

BIZON staat tijdens dit weekend stil bij coaching in het jeugdwerk, meer specifiek hoe we een coachingsproces beter kunnen afstemmen op vrijwilligers met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond in jouw team. Ben jij klaar om ondergedompeld te worden in een oceaan vol kennis?

Het vormingsweekend ‘BIZONdere coaching’ is een weekend voor mensen met al wat jeugdwerkervaring op hun kerfstok. Heb je zelf al een coachende rol opgenomen in het jeugdwerk? Ga jij in de toekomst misschien ook jonge mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie coachen?

 • Was je bijvoorbeeld ooit al hoofdanimator op kamp of speelplein? Begeleid je als hoofdanimator een diverse groep van animatoren in het jeugdwerk?
 • Geef je educatieve workshops of vorming aan een diverse groep? Ben jij instructor op (hoofd)animatorcursus en is er daar een diverse cursistenploeg aanwezig?

   Klik door naar het facebookevenement!

   #Bizonderecoaching #Bizonvzw #verdiepingsweekend

   #diepindezee #youshouldplay #youthshouldplay #YSP

Belangrijk om te weten: Tijdens dit weekend onderstrepen we dat BIZON niet optreedt als expert over het thema! Wij hebben wel al enkele jaren ervaring met het thema. Verschillende jongeren stromen door van deelnemer aan onze activiteiten naar vrijwilliger binnen onze organisatie. Dit vinden wij een zeer grote meerwaarde! We hebben dan ook al volop genoten de voorbije jaren van de krachten en voordelen dat dit met zich meebrengt. We geloven er dan ook heel erg in en willen hier bewuster mee omgaan. We merken immers dat het soms ook uitdagingen met zich meebrengt en het niet altijd zo vlot verloopt als gehoopt. We staan dus graag stil bij de drempels en willen constructief nadenken over oplossingen. Dit weekend is gericht op het samen denken en leren. Daarom laten we ons versterken door zoveel mogelijk inzichten vanuit verschillende invalshoeken. We nodigen enkele mensen uit die ons hierbij kunnen ondersteunen.

Hoe ziet het programma er uit?

Het belooft een intensief en leerrijk weekend worden! In totaal gaat het om 15 vormingsuren. Deze gaan door #diepindezee! Neem een “duik in het diepe” en krijg op onderstaande vragen een antwoord!

VRIJDAG:

 • KEUZESESSIE “Coaching: Het kader”
  • Coachen: De basis

Heb je weinig tot geen ervaring met coachen van vrijwilligers? Heb je nood aan een kader waarin het proces van coaching duidelijk wordt? Geen probleem! Deze vorming maakt je wegwijs in de basiselementen én maakt ondertussen af en toe ineens de vertaling naar de doelgroep. Dit maakt van jou ongewijtfeld dé coach van je jeugdbeweging!

 • Waarderend coachen

Je kent de basisprincipes van coaching al en weet hoe een coachingsproces eruit ziet. Vaak coachen we dat wat we anders willen zien, wat we willen veranderen. Maar het kan ook anders. Hier leggen we de focus op succesverhalen en hoe we vanuit dat vertrekpunt tot inzichten en groei kunnen komen in andere situaties.

ZATERDAG:

 • Valkuilen

Wat maakt het een uitdaging om met vrijwilligers te werken die een maatschappelijk kwetsbaar verhaal meedragen? Wat zijn mogelijke scenario’s? Welke moeilijkheden hebben jullie al ondervonden in de praktijk? Hoe zijn jullie daarmee omgegaan? We gaan constructief aan de slag met de bevindingen en gaan vooral ook leren van elkaar! 

 • Groepsdynamica

De vrijwilligersploeg is vaak divers. Tijdens de jeugdwerkactiviteit zijn vrijwilligers mét en zonder maatschappelijk kwetsbare achtergrond. Welke invloed heeft een inclusieve werking op het groepsproces? Welke groepsdynamica komt er tot stand als je vrijwilligers uit verschillende leefsituaties bij elkaar brengt? En vooral: Hoe kunnen we dit op een positieve manier beïnvloeden?

 • Feedback geven in moeilijke situaties

Soms loopt het wel eens verkeerd. Wij zijn overtuigd dat feedback hier op de plaats is. Feedback geven is niet altijd gemakkelijk. Hoe pak je dat aan wanneer je een heel moeilijke boodschap moet geven? Of wanneer de ontvanger hier niet voor open staat? We veronderstellen voorkennis over de gepaste richtlijnen bij het geven van feedback.

 • Begeleidershouding

Als begeleider en coach heb je een grote verantwoordelijkheid. Hoe verhoud jij je tegenover de groep? Verschilt je houding tegenover een persoon in een maatschappelijk kwetsbare situatie of net niet? We praten graag over welke elementen in een basishouding essentieel zijn! Uiteraard kijken we ook hoe dit dan juist moet in de praktijk.  

ZONDAG:

 • Drempelverlagend werken

We verwelkomen alle vrijwilligers! Of niet? Met welke zaken houd je rekening als je een vrijwilligers wil bereiken met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond? En eenmaal je een diverse vrijwilligersploeg hebt: Wat kun je dan doen om mogelijke drempels te verlagen zodat ze ook actief willen en kunnen blijven als vrijwilliger binnen jouw organisatie?

 • KEUZESESSIE: “Concrete implementatie”
  • Hoofdanimator

Ben je binnenkort hoofdanimator en wil je met de tips van het weekend aan de slag? Dit is een sessie waar je de tips leert toepassen. We bekijken wat we kunnen meenemen naar de eigen organisatie en hoe dit past binnen het bestaande kader. We denken na hoe we een goed klimaat op onze activiteit kunnen voorzien. Zo heb je écht iets aan het weekend! Of dacht je dat je hier enkel voor het plezier was ;)

 • Instructor

Hoe ga je nu met deze specifieke groep aan de slag wanneer je vorming geeft? Hoe zorg je dat een vorming qua inhoud en methodieken goed is afgestemd op de noden? We zoeken een expert in het geven van vorming aan jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. We laten ons inspirereren door hun kennis en ervaring. Daarna gaan we zelf aan de slag!  

Niet eens zo duur!

De kostprijs van het weekend is 40 euro*. Daarbij is alles inbegrepen:

 • Weekend met 2 overnachtingen #diepindezee
 • Onderwateranimatie & brubbelende fun verzekerd
 • Een bewijs van deelname (15u) “zwemdiploma”
 • Vorming van een aantal experten ter zake
 • Begeleiding & vorming van deze ervaren (& prettig gestoorde)
 • instructoren: Lesley, Mike, Naomi, Ismien
 • Heel wat lekker vissenvoer door ons (nog gestoorder) keukenteam!
 •  

* Draag je graag een extra financieel steentje bij?

Dan kan je voor onze solidaire formule kiezen waarbij je zelf voor een bedrag tussen 40 en 60 euro kiest.

* Is het inschrijvingsgeld toch te hoog?

Neem zeker contact op met het BIZONsecretariaat. Dan zoeken we graag samen naar een oplossing.

De basics!

Wie? Vrijwilligers in het jeugdwerk met ervaring of attest als hoofdanimator of instructeur.

Wat? Het hierboven beschreven aanbod voor de kleine prijs van 40 euro!

Waar? Moerkensheide, De Pinte (Nieuwstraat 78). Vervoer van en naar het NMBS-station wordt voorzien bij zowel vertrek als aankomst.

Wanneer? Vrijdag 22 maart t.e.m. zondag 24 maart. We starten vrijdag om 18u00 en voorzien te stoppen op zondag om 18u00. We verwachten dat je het ganse weekend aanwezig bent.

Hoe? Inschrijven doe je door op de knop rechts bovenaan op deze pagina te klikken!

Nog vragen?

Het BIZONsecretariaat helpt je graag verder!

   
Prijs: 
€40.00
Plaats: 
Moerkensheide @ De Pinte - Oost-Vlaanderen