FAQ

Inhoud


Wie zijn we?

Een bizondere organisatie binnen het jeugdwerk!

BIZON is ongelooflijk blij dat jullie de weg naar onze site en naar onze vereniging gevonden hebben. Als BIZONdere organisatie zijn wij er rotsvast van overtuigd dat wij jullie een zinvol, uitdagend en tegelijkertijd ongelooflijk leuk vrijwilligersengagement kunnen aanbieden dat jullie niet snel meer zal loslaten.

BIZON organiseert vakantiekampen voor kinderen en jongeren van 7 tot 21 jaar. Het recht van elk kind op een leuke vrije tijdsbesteding willen wij in de praktijk ook waar maken. Daarom organiseert BIZON activiteiten voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, zodat ook zij een onvergetelijke activiteit of vakantie kunnen beleven.

Naar boven


Wat kan ik doen?

Bij BIZON zijn we steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers in alle maten en vormen!

In de eerste plaats zijn we steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers om mee te gaan als begeleider op onze kampen, maar daarnaast kan je ook steeds aan de slag in diverse werkgroepen tijdens het jaar, vormingen volgen of genieten van ontmoetingsactiviteiten voor vrijwilligers. Als vrijwilliger bij BIZON kan je op kamp mee als animator, keukenpiet, medicatieverantwoordelijke of econoom. Meer info over deze verschillende functies kan je terugvinden op deze pagina.

Naar boven


Wat heeft BIZON te bieden?

BIZON is op en top een vrijwilligersorganisatie. Als vrijwilliger geef je dus zelf vorm aan de organisatie. Je wordt hierin ondersteund door pedagogische en administratieve medewerkers. BIZON investeert in een sterk vrijwilligersbeleid waar iedereen kansen krijgt om verantwoordelijkheden te nemen op maat. Je kiest zelf je engagement en kan op je eigen manier mee werken aan de toekomst van BIZON en aan je eigen talenten. Via BIZON leer je snel veel nieuwe én gedreven mensen kennen. OPGELET: BIZON is besmettelijk en verslavend!
 

VORMING

BIZON wil al zijn vrijwilligers voldoende mogelijkheden bieden om vormingen te volgen. Elk jaar wordt een vormingsaanbod uitgewerkt door de werkgroep Vorming. Deze werkgroep bestaat uit een combinatie van vrijwilligers met jarenlange ervaring in BIZON die hun pedagogische knowhow ter beschikking stellen en vrijwilligers die nog op kamp gaan en vanuit de kampen de noden aan pedagogische ondersteuning signaleren.
 
De werkgroep organiseert jaarlijks een animatorcursus en een hoofdanimatorcursus. Daarnaast wordt er externe vorming aangeboden voor andere organisaties die meer over de BIZON-aanpak en de achtergrond van onze jongeren willen te weten komen.
 

ONTMOETING

BIZON organiseert naast kampen en weekends regelmatig, tijdens het schooljaar, activiteiten voor de vrijwilligers zelf: pure ontspanning en ontmoeting dus. Deze worden georganiseerd door de vrijwilligers die zich engageren in de werkgroep Ontmoeting in samenwerking met werkgroep 2000 (Antwerpen) en werkgroep 3000 (Leuven). Voorbeelden daarvan zijn POW WOW (ons jaarlijks reunie-weekend), een quiz, een ontspanningsweekend, de BIZON-cafés, een picknick…
 

Wat doet een Kamp- en Hoofdleider, hoe word ik Kamp- of Hoofdleider (KHL)?

De KHL zijn de verantwoordelijken van de kampen binnen BIZON. Kamp- en Hoofdleiders bij BIZON dragen een grote verantwoordelijkheid en nemen een groot engagement op.

Meer informatie over KHL kan je op deze pagina vinden.

Naar boven


Wat doet de Algemene Vergadering (AV) en wie zit daar in?

Iedere VZW moet wettelijk een Algemene Vergadering en een Raad van Bestuur hebben. De formele bevoegdheden van de Algemene Vergadering worden bepaald door de VZW-wetgeving, de statuten en het Huishoudelijk Reglement van BIZON. Zo benoemt en kwijt de AV bestuurders, geeft ze al dan niet goedkeuring aan de begroting,… e.a.

Meer informatie over AV kan je op deze pagina vinden.

Naar boven


Wat doet de RvB en wie zit daar in?

De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de vereniging.

Meer informatie over de RvB kan je op deze pagina vinden.

Naar boven


Met welke vraag moet ik bij wie zijn?

Afhankelijk van je vraag kan je bij verschillende mensen terecht. Één ding is zeker, de medewerkers van het secretariaat zullen je steeds verder kunnen helpen. Stuur een mailtje naar het secretariaat via info@bizonvzw.be of bel naar 09 236 30 09 en je vraag zal spoedig naar de juiste persoon doorgestuurd worden!

Naar boven


 

Mag ik aanwezig zijn op de AV / RvB / werkgroepvergadering?

De samenkomsten van de Algemene Vergadering staan steeds open voor alle vrijwilligers. Een week voordien wordt de agenda en locatie van de AV bekend gemaakt. De vergaderingen van de RvB zijn in principe gesloten vergaderingen. Heb je echter een vraag voor de RvB, aarzel dan niet en neem contact op met de voorzitter (voorzitter@bizonvzw.be).

De werkgroepen Werving, Ontmoeting, Benefiet, Logistiek, Weekends, 2000, 3000, Fondsen, Vorming en Beleid zijn voor iedere vrijwilliger toegankelijk. Heb je interesse om bij een werkgroep te komen, of om eens een vergadering bij te wonen en te kijken of het je ding is? Mail dan naar het secretariaat (info@bizonvzw.be) en ze zullen de werkgroepvoorzitter op de hoogte brengen!

Naar boven


Wie doet wat in het secretariaat?

Op het secretariaat werken 5 medewerkers Amina, Dieter, Jonas, Ruben en Wouter.

Amina is verantwoordelijk voor het domein Communicatie. Zij staat hoofdzakelijk in voor de ondersteuning van de werkgroepen Communicatie, Publicatie-Redactie en Werving.

Dieter is verantwoordelijk voor de domeinen Kampen & Financiën. Hij staat hoofdzakelijk in voor de ondersteuning van de werkgroepen Kamp- & Hoofdleiding en Logistiek.

Jonas is verantwoordelijk voor de domeinen Strategie, Beleid, Personeel en Financiën. Hij staat hoofdzakelijk in voor de ondersteuning van de Raad van Bestuur, de Algemene Vergadering en de werkgroepen Beleid en Fondsen. Hij neemt de coördinatie van het secretariaat van BIZON op zich. Daarnaast is hij ook Aanspreekpunt Integriteit (API) voor alle deelnemers aan het kampenaanbod en corona-coördinator.

Ruben is administratief medewerker en staat hoofdzakelijk in voor alle praktische en administratieve ondersteuning binnen alle domeinen, de boekhouding, de inschrijving van deelnemers en beheer van het Lousbergsgebouw.

Wouter is verantwoordelijk voor de domeinen Vorming en Vrijwilligers. Hij staat hoofdzakelijk in voor de ondersteuning van de werkgroepen Vorming Algemeen, (Hoofd)Animator, Vormingsweekends, Ontmoeting, 3000 (Leuven) en Benefiet.

Deze vijf BIZONs zijn dagelijks tijdens de kantooruren van 9u30 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00 te vinden in onze stulp in het Lousbergsgebouw, Tarbotstraat 61d te Gent. Ze zijn ook te bereiken op info@bizonvzw.be of 09 236 30 09.

Naar boven


Waarvoor kan ik bij mijn KHL terecht?

Je kan bij je KHL terecht voor alle vragen die gerelateerd zijn aan het kamp waarop je mee gaat. Dit kan gaan over activiteiten, transport, de jongeren, aanpak, mede-vrijwilligers… Zit je met een ei? Aarzel dan nooit om de vraag te stellen, de KHL is er om je verder te helpen. Is er toch nog iets, waarvan je het gevoel hebt dat je niet meteen bij je KHL terecht kan? Dan kan je nog steeds contact opnemen met de RvB-verantwoordelijke van het kamp of met het secretariaat. Deze zullen je in alle vertrouwen verder helpen!

Naar boven


Ik ben enthousiast: mag ik meerdere kampen na elkaar doen?

Omdat een kamp soms uitputtend kan zijn, geldt hier dat je geen twee kampen na elkaar in een pedagogische functie kan doen. Pedagogische functies zijn moni, econoom, medicatieverantwoordelijke en kamp- of hoofdleiding. Je kan ook geen drie kampen aansluitend na elkaar doen. Je komt best even tot rust tussen de kampen.Verder komt het erop neer dat je jezelf moet kennen en weten wat jij aankan. Heb je veel slaap nodig? Laat dan best een weekje tussen twee kampen.

Naar boven


 

Hoe word ik lid van BIZON? Hoe schrijf ik me in voor een kamp of een cursus?

Inschrijven voor kampen en cursussen van BIZON gebeurt altijd via de website. Hiervoor dien je een account aan te maken. Gebruik hiervoor het icoontje bovenaan rechts. Wie zich inschrijft voor een kamp of een weekend, dient zich voor de volledige periode vrij te kunnen maken en aanwezig te zijn. De inschrijvingen worden verwerkt door het secretariaat en de lijst met kandidaten voor een kamp komt op de eerstvolgende vergadering met alle kamp- en hoofdleiding aan bod. Op deze vergadering worden de kandidaten al dan niet toegekend. Deze toekenning gebeurt volgens een bepaalde procedure, waarbij rekening wordt gehouden met een aantal zaken: de chronologische volgorde van inschrijven (inschrijvingsdatum), de eerste en tweede keuzes die vrijwilligers hebben aangegeven, het aantal beschikbare plaatsen per functie en kamp, de draagkracht van het team, of men voldoet aan bepaalde voorwaarden om te kunnen deelnemen aan het betreffende kamp (bv. leeftijd, rijbewijs, ervaring)… . Binnen de week na de KHL-vergadering stuurt het secretariaat jou een antwoord via mail.

Naar boven


Hoe werkt de inschrijvingsprocedure?

Inschrijven voor kampen en cursussen van BIZON gebeurt altijd via de website. Hiervoor dien je een account aan te maken. Gebruik hiervoor het icoontje bovenaan rechts. Wie zich inschrijft voor een kamp of een cursus, dient zich voor de volledige periode vrij te kunnen maken en aanwezig te zijn. De inschrijvingen worden verwerkt door het secretariaat en de lijst met kandidaten voor een kamp komt op de eerstvolgende vergadering met alle kamp- en hoofdleiding aan bod. Op deze vergadering worden de kandidaten al dan niet toegekend. Deze toekenning gebeurt volgens een bepaalde procedure waarbij rekening wordt gehouden met een aantal zaken: de chronologische volgorde van inschrijven (inschrijvingsdatum), de eerste en tweede keuzes die vrijwilligers hebben aangegeven, het aantal beschikbare plaatsen per functie en kamp, de draagkracht van het team, of men voldoet aan bepaalde voorwaarden om te kunnen deelnemen aan het betreffende kamp (bv. leeftijd, rijbewijs, ervaring)… . Binnen de week na de KHL-vergadering stuurt het secretariaat jou een antwoordbrief via mail.

Een gedetailleerde uitleg over de inschrijvingsprocedure kan je op deze pagina vinden.

Naar boven


Hoe promoot ik BIZON?

Naast aan iedereen vertellen waarom BIZON zeker iets voor hen te bieden heeft, kan je volgende acties ondernemen:

  • Op het secretariaat kun je affiches krijgen! Die hang je bij je thuis, op school, in je jeugdhuis, op je kot…
  • Je kunt ook flyers krijgen op het secretariaat. Deel ze bijvoorbeeld uit aan jouw (ex) school! Hoe cool is het niet als iemand door jouw flyer bij bizon komt? Vraag zeker eerst eens na bij je schooldirecteur als je er mag flyeren.
  • Vraag aan je (ex) school of het mogelijk is om er te gaan spreken. Neem contact op met het secretariaat en zij kunnen je helpen aan een powerpoint, een standje en contacteren mensen uit werkgroep WPR die je een handje kunnen helpen! Het secretariaat vertelt je ook als je school al aangesproken is door werkgroep WPR, werkgroep 2000 of werkgroep 3000.
  • Sponsort jouw school af en toe een goed doel? Ken je een bedrijf dat spullen zou kunnen sponsoren, of ken je een andere bron van inkomsten? Neem contact op met het secretariaat en ze brengen je in contact met werkgroep fondsen.
  • Verder kom je via de website en de facebookgroep te weten welke acties er op stapel staan: flyeracties, jeugdhuizentocht, zadelhoesjes hangen…
  • Vind je het echt leuk om BIZON te promoten of denk je hier graag over na, dan kun je steeds in werkgroep WPR gaan!

Info@bizonvzw.be is dus graag op de hoogte van je actie en helpt je graag verder!

Spread the word!

BIZON nieuwtjes? Een leuk idee? Een grappig filmpje? Evenementen? Het passeert allemaal de revue in onze Facebookgroep. Die is echter geheim en dat betekent dat je uitgenodigd moet worden door iemand die al lid is van de groep. Normaal gebeurt dit door de KHL met wie je op kamp gaat/was. Is dit echter niet gebeurd? Vraag aan iemand die al lid is om je toe te voegen.


Hoe zit dat met de privacy binnen BIZON?

Als je op kamp gaat met BIZON, ga je op kamp met een grote groep mensen. Ten eerste zijn er je ‘collega’s’: je medemonitoren, medicatieverantwoordelijke, kamp- en hoofdleiding, econoom en keuken. Daarnaast zijn er ook de kinderen en jongeren, die uit heel verschillende organisaties komen en levensverhalen hebben die voor ons soms heel spectaculair lijken.

Tijdens het kamp dat je samen doorbrengt, verzamel je heel wat informatie over de mensen waarmee je op kamp bent, zowel over je collega’s als over de deelnemers. Die informatie kan zeer doordeweeks en normaal zijn, maar evengoed kom je dingen te weten over de medische achtergrond, de thuissituatie, de gerechtelijke situatie van een aantal mensen op kamp.

De vraag is nu wat je met al die informatie eigenlijk moet aanvangen? Zowel op kamp als na het kamp? Hiervoor willen we binnen BIZON een aantal richtlijnen geven. Die richtlijnen zijn soms gewoon een gevolg van regels en wetten of kunnen ook een gevolg zijn van het feit dat wij bij BIZON steeds heel respectvol willen omgaan met onze deelnemers en vrijwilligers en wij dus geen informatie over het privé-leven gaan doorvertellen, publiceren, ….

Een aantal van onze jongeren komt uit de Bijzondere Jeugdzorg. Dat wil zeggen dat die jongeren onder het toezicht van de jeugdrechtbank staan of onder begeleiding van het comité zijn. Het is bij wet verboden om namen, herkenbare foto’s of filmpjes van die jongeren te publiceren. Nu denken jullie waarschijnlijk dat we veilig zitten, omdat wij in de ‘tijdschrift’ zin van het woord niet publiceren. Dat betekent echter ook: geen herkenbare foto’s of namen op websites, in verslagen, op facebook, … . Omdat we binnen BIZON echter geen verschil willen en kunnen maken tussen de verschillende deelnemers, kiezen wij ervoor om van geen enkele deelnemer naam of foto te publiceren, zonder dat er toestemming is van ouders/voogd en de jongere zelf, en dat er nog een aantal andere voorwaarden voldaan wordt. Ook andere gevoelige informatie over de jongeren vragen we altijd voor jezelf te houden. Ga niet zomaar persoonlijke verhalen van jongeren rondvertellen aan je medemonitoren, keuken, … . De jongere zal je dit in vertrouwen verteld hebben of deze informatie zal je meegegeven zijn om het kamp zo vlotter te laten verlopen. Wanneer een jongere iets verteld dat belangrijk kan zijn voor het kampverloop, ga dan overleggen met je kamp- of hoofdleider. Deze kan dan tijdens de vergadering de noodzakelijke informatie meegeven, zonder daarom teveel uit te weiden over het waarom.

Naast kinderen en jongeren heb je ook het kampteam en je medemonitoren op kamp. Problemen hebben is niet voorbehouden voor onze jongeren alleen, dus het kan best zijn dat je op een bepaald moment geconfronteerd wordt met een medemonitor die medicatie neemt, die problemen heeft thuis, … . Een overleg met je kampleider hierover kan belangrijk zijn wanneer je merkt dat het gedrag van je medemonitor het kampverloop beïnvloedt. Andere informatie hou je opnieuw voor jezelf.

Kort samengevat is het zo dat je op kamp het levensverhaal van heel wat mensen zal leren kennen en dat iedereen ook een deel van het jouwe zal ontdekken. Bekijk of de informatie relevant is voor het goede verloop van het kamp. Is dit zo, dan ga je best je kampleider inlichten en bespreek je met hem wat er moet gebeuren. Is de informatie niet belangrijk voor een goed kampverloop, hou ze dan voor jezelf. Ga altijd heel respectvol met de informatie om. Je kan iemand breken wanneer je gevoelige informatie over die persoon gaat verspreiden over een grote groep mensen.

Naar boven


Wat houdt een ombudsdienst in?

In de eerste plaats is de ombudsdienst een wegwijzer doorheen het BIZONlandschap. BIZON is een organisatie met veel werkgroepen en een groot aantal vrijwilligers. Hierdoor kan het zijn dat het niet altijd duidelijk is waar je heen moet met je vraag. Daarvoor kun je steeds bij de ombudsdienst terecht voor extra informatie of verduidelijkingen.

Daarnaast kun je ook steeds terecht bij de ombudsdienst met opmerkingen, frustraties, feedback… Zij bieden een luisterend oor aan en gaan samen met jou op zoek naar mogelijke oplossingen en bekijken wat jou verder kan helpen. Alles wordt op een neutrale en discrete manier afgehandeld met oog voor jouw privacy. 

Naar boven


Wie is de ombudsdienst?

Vanuit de Algemene Vergadering van BIZON worden 2 personen aangesteld, zodat je steeds bij minimum 1 persoon terecht kan. Zij vormen een tandem die klaar staat voor al jullie vragen. Daarnaast zijn zij ook Aanspreekpunt Integriteit (API) voor alle vrijwilligers. Wanneer je één van de ombudsBIZON’s contacteert, zal in eerste instantie enkel die persoon jou terug contacteren. Deze ombudsBIZON kan wel vragen of hij/zij mag overleggen met de collega ombudsBIZON. Zie je dit niet zitten, mag je dit uiteraard zeggen.

Op dit moment vertegenwoordigen Amélie en Dimi(tri) de ombudsdienst en zijn ze steeds te bereiken op bijhorende e-mailadressen


 
 
ombudsvrouw@bizonvzw.be ombudsman@bizonvzw.be

Heb je vragen en weet je niet meteen waar je terecht kan? Stel ze zeker aan de ombudsdienst!!

Naar boven