Externe Vormingen

BIZON zet sterk in op vorming, zowel voor haar eigen vrijwilligers, maar ook op externe vorming. Jaarlijks organiseert BIZON een animatorcursus, een hoofdanimatorcursus, twee vormingsweekends en diverse losse vormingen in kader van onze kampen en weekends.

Voor het huidige werkjaar zijn het aantal uren externe vorming die wij aanbieden reeds volzet. Na de zomervakantie en onze drukke kampenperiode, stellen we onze aanvragen terug open voor volgend werkjaar.


In tussentijd willen we jullie graag doorverwijzen naar ons VORMINGSWEEKEND BIZONdere aanpak dat doorgaat in november. Klik op deze link om meer te weten te komen.

Jeugdwerkers, jeugddiensten, een lokale jeugdvereniging, een school of andere geïnteresseerden kunnen naast ons vast aanbod ook beroep doen op ons extern vormingsaanbod. Wij delen onze praktijkervaring graag met andere organisaties en sectoren die in aanraking komen met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

HET BIZONDERE VORMINGSAANBOD

Komen jeugdwerkers, vrijwilligers of begeleiders uit je organisatie in contact met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren, en ben je op zoek naar meer achtergrondinformatie en concrete handvaten in het begeleiden van deze jongeren? Dan ben je bij BIZON aan het juiste adres. Wij komen graag ter plaatse om tips & tricks mee te geven via speelse en ervaringsgerichte methodieken. Bekijk hieronder ons aanbod en de verschillende mogelijke thema’s.

# BIZONdere jongeren: Ze zijn niet moeilijk, we denken soms dat ze moeilijk doen…

Thema : Gedragskenmerken

Duur : 2u00 tot 3u00

Aantal : 8 tot 20 deelnemers

Maatschappelijk kwetsbaar, “was da?” en hoe merk je dat nu eigenlijk in het jeugdwerk? Je hoort wel eens zeggen: ‘dat is typisch de jeugd van tegenwoordig’ of ‘het is de schuld van de ouders’ of ‘hij heeft zijn pilletje weer niet genomen’ We staan uitgebreid en op een interactieve manier stil bij veel voorkomende gedragingen van kinderen en jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond. Samen met de deelnemers van de vorming gaan we op zoek naar de oorsprong van dergelijk gedrag en zoeken we hoe we hiermee zo goed mogelijk kunnen omgaan.

# BIZONdere groepen: Het peloton, van kop tot staart!

Thema : Groepsprocessen

Duur : 1u30 tot 2u30

Aantal : 8 tot 20 deelnemers

Een groep jongeren in een jeugdwerking of op kamp is als een peloton in de koers. Enkelen trekken de kop, anderen bengelen aan de staart en tussenin bevindt zich de massa! Hoe kunnen we een goede groepsvorming bevorderen tijdens activiteiten of op een kamp en hoe speel je in op een groep (maatschappelijk kwetsbare) kinderen en jongeren? Hoe kunnen we preventief inspelen en anticiperen op verschillende groepsprocessen? In welke fase komen pesterijen en relaties naar boven? In deze vorming gaan we in op de verschillende fasen in de ontwikkeling van een groep en hoe je daar op kan inspelen. Je krijgt ongetwijfeld een antwoord op deze vragen en bestaan er voor jou geen (groeps)geheimen meer!

# BIZONdere aanpak: It’s all about fun…

Thema : Begeleidershouding / handelingsvormen

Duur : 1u30 tot 2u30

Aantal : 8 tot 20 deelnemers

Jeugdwerk: it’s all about fun! Plezier, amusement, spelen, … dat is waarover het gaat. Natuurlijk zijn er regels nodig om alles in goede banen te laten lopen. Hoe vind je het evenwicht tussen die regels en de fun? Hoe voorkom je chaos en hoe ga je de sfeer van een bootcamp tegen? Middels een theoretisch kader én praktijkoefeningen krijg je concrete handvaten die je helpen in het omgaan met (maatschappelijk kwetsbare) jongeren. We zoeken samen met jullie hoe deze handvaten kunnen toegepast worden in je eigen werking, tijdens activiteiten, op kamp, …

# BIZONdere aanpak: Een conflict? Animeren is anticiperen!

Thema: Conflicthantering

Duur: 1u30 tot 2u00

Aantal: 8 tot 20 deelnemers

Overtreden van afspraken, weglopen van de groep, een grote mond, een opstootje tussen jongeren, … Af en toe kom je tijdens activiteiten of op kamp wel eens dergelijke uitdaging tegen… Wat gebeurt er? Waarom gebeurt het? Hoe reageer je best op dat moment? Hoe ga je er verder mee om? In deze vorming vol concrete voorbeelden en met voldoende ruimte voor je eigen casussen staan we stil bij dergelijke situaties.. De vorming legt de nadruk op het anticiperen op moeilijke situaties en reikt enkele principes aan over het oplossen van conflicten.

# BIZONdere aanpak: Loop naar de maan!*

Thema: Omgaan met agressie

Duur: 1u30 tot 2u00

Aantal: 8 tot 20 deelnemers

Verbaal of non-verbaal, alleen of in groep, doelgericht of net niet, … Agressie komt voor in vele vormen en vraagt daarom steeds een doordachte aanpak. Jouw reactie als begeleider, op agressie, is cruciaal. In deze vorming vertrekken we vanuit de jongere en zijn agressieve manier van reageren. Welke vormen van agressie kunnen we onderscheiden? Eenmaal we een onderscheid kunnen maken in deze verschillende vormen van agressie, hoe ga je er dan mee om? Keep calm!

*Deze vorming bouwt verder op de vorming “Een conflict? Animeren is anticiperen”, die ingaat op conflicthantering. Deze vormingen kunnen, indien voldoende tijd, gekoppeld worden. Deze vorming is gebaseerd op het boek “Loop naar de maan!” van Geert Taghon, 2008.

# BIZONdere vormingsaanvraag?

Heb je nog niet gevonden wat je zoekt? Of heb je een specifieke vormingsvraag en denk je dat BIZON jou kan helpen? Aarzel niet om je vraag op te nemen met één van onze secretariaatsmedewerkers. Als de vraag binnen de kennis en ervaring van onze vormingsploeg valt, kunnen we zeker een aanbod op maat uitwerken!

WAT IS DE KOSTPRIJS?

De prijs van een vormingssessie bedraagt minimum 150 euro + vervoersonkosten. De concrete prijs is afhankelijk van de specifieke afspraken en vormingsvraag. Is dit bedrag te hoog, dan gaan we graag samen met jou op zoek naar alternatieve mogelijkheden. Hiervoor neem je contact op met ons secretariaat.